Spoznajte Merkurjeve rešitve trajnostne energetske oskrbe

Man installing alternative energy photovoltaic solar panels on roof

V Merkur trgovina, d.o.o., kjer letos blagovna znamka jubilejno praznuje kar 125 let, posegajo v zadnjih letih razvojno ambiciozno na področje trajnostne rabe energije ter vstopajo tudi na pot lastne trajnostne transformacije družbe kot uvajanja ponudbe na področju obnovljivih virov ter učinkovite rabe energije za svoje kupce. »Najbolj uspešni smo pri izvedbi lastnih projektov ter ponudbi rešitev trajnostne energetske oskrbe za trg. Hkrati uvajamo nove rešitve trajnostne energetske oskrbe v naš prodajni program. Tako, na primer, s ponudbo sončnih elektrarn in baterijskih hranilnikov in toplotnih črpalk. V kratkem pa nameravamo pričeti tudi z aktivnim trženjem polnilnic za električna vozila. Tu že  lahko napovemo, da bo naša izbira kar pestra,« pojasnjuje Miha Rihar, direktor področja Energetska transformacija, v Merkur trgovina, d.o.o

V Merkurju so tako v letu 2021 namestili sistem baterijskih hranilnikov v trgovskem centru Primskovo, v Kranju. Načrtujejo tudi zamenjavo obstoječe razsvetljave z LED tehnologijo v vsaj 4 trgovskih centrih Merkur po Sloveniji. »Na dveh centrih smo že postavili sončni elektrarni, pred koncem leta pa nameravamo pristopiti k izvedbi še nekaj sončnih elektrarn za lastno rabo. Letos smo pristopili tudi k elektrifikaciji lastnega voznega parka z nakupom 8 baterijskih električnih avtomobilov, še pred koncem leta pa želimo pričeti tudi s postavitvijo električnih polnilnic pred naše trgovske centre po Sloveniji,« še dodaja Rihar.

Ponudba na spletu

Na spletni strani ima Merkur novo pristajalno stran,  ki so jo v podjetju poimenovali na kratko TEO – na njej predstavljajo in ponujajo kupcem Trajnostno Energetsko Obnovo. Tam lahko uporabnik dobi osnovne informacije o sončni elektrarni, bateriji za hrambo elektrike in o Merkurjevi ponudbi trajnostnih energetskih rešitev za dom ali podjetje.

Ogled za uporabnike v živo

Te informacije srečujejo uporabnika tudi na displejih po Merkurjevih trgovskih centrih. Trenutno na dveh, in sicer  na Primskovem v Kranju in v BTC Ljubljana.

Ob displejih  si lahko uporabnik v živo ogleda tudi velikost baterije in glavne prednosti, ki jo prinaša njen nakup oziroma vgraditev: baterija ni samo hranilnik energije, temveč omogoča spremljanje energetske slike svojega doma ali podjetja. Z nakupom baterijskega hranilnika powerwall dobi uporabnik dostop do aplikacije, na kateri lahko spremlja, kaj se v njegovem energetskem sistemu dogaja, tako na sončni elektrarni, ali na  hranilni bateriji.

Na Primskovem kmalu samooskrbni

V odvisnosti od vremena in sončnih dni v Merkurju spremljajo konkretno v trgovskem centru na Primskovem, kjer je na strehi centra že več let nameščena tudi sončna elektrarna, svojo samooskrbnost z električno energijo. Nameščenih imajo 10 hranilnih baterij elektrike in ob sončnih mesecih računajo na 100% samooskrbo centra z elektriko.

Polnilci za avtomobile pred trgovino

V Merkurju tudi upajo, da se bodo  v prihodnje avtomobili na elektriko polnili na parkirišču njihovega nakupovalnega centra iz lokalno proizvedene električne energije. Tako ne bi prihajalo do dodatnih obremenitev omrežja zaradi elektrifikacije voznega parka. Taki objekti kot so nakupovalni centri s sončno elektrarno na strehi in baterijskimi hranilniki elektrike, bi lahko bili  energetske točke prihodnosti.

V aprilu 2021 so tako v Merkurju na Primskovem 52 odstotkov elektrike porabili iz neposredne energije sončne elektrarne na strehi centra, kljub slabemu vremenu in majhnemu številu sončnih dni v tem mesecu.

Obstoječe baterije elektrike, t.i.  powerwalli so povezane z omrežjem tako, da so ves čas v interakciji in poleg tega, da povečujejo samozadostnost, tudi optimirajo porabo glede na trenutno ekonomiko na trgu elektrike, če je iz omrežja elektrika cenejša. Takrat se powerwall polni, ko je dražja, se pa prazni. Baterijski hranilniki so vključeni v posebno agregacijsko platformo Merkurjevega partnerja, podjetja NGen, ki jo koristi za zagotavljanje sekundarne rezerve na trgu sistemskih storitev. NGen je tudi sicer partner pri prodaji baterijskih hranilnikov v Merkurju za njegove kupce.

Prihranki in samozadostnost

Tipična doba vračila v sončno elektrarno na individualni hiši je od sedem do deset let, odvisno od velikosti, gotovinskega ali kreditnega financiranja, nepovratnih sredstev ipd. V Merkurju pričakujejo v prihodnje za take individualne investicije tudi določene spodbude s strani države in prepričani so, da bo ekonomika še bistveno bolj ugodna.

V Merkurju so si preračunali, da bodo v prihodnje na osnovi hranilnikov med 10 in 15 odstotkov povečali svojo letno samozadostnost TC Primskovo. Celotna naložba v hranilnike na Primskovem je Merkur z vgradnjo in priklopom v omrežje stala 90 tisoč EUR. Primskovo je za Merkur poligon in po določenem obdobju testiranja želijo te rešitve širiti še na ostale trgovske centre. Prav tako so v Merkurju v fazi nabave osmih električnih službenih vozil in v Naklem, pred poslovno stavbo in sedežem družbe, bodo ustrezno opremili parkirni prostor tudi z zadostnim številom polnilnic.

V interesu gospodarstva in elektroenergetskega sistema bi moralo v prihodnje biti, da se ustvarjajo lokalne točke proizvodnje in hrambe, ki bodo določen del lokalnega povpraševanja po elektriki lahko zagotavljale in pokrile tako, kot jo TC Merkur Primskovo z velikimi površinami, ki jih imajo na voljo na svojih strehah, so prepričani v Merkurju, in še, da bodo v prihodnje bodisi za poslovne objekte, bodisi za individualne hiše pomembno vlogo igrali inteligentni sistemi za upravljanja z energijo.

To je za Merkur odgovornost do okolja in s  tem želijo biti zgled.

DELITE
Pomakni se na vrh