Tenorist Jonas Kaufmann ponovno na odru Ljubljana Festivala

Tenorist Jonas Kaufmann ponovno na odru Ljubljana Festivala

Festival Ljubljana predstavlja koncert tenorista Jonasa Kaufmanna, ki je ob spremstvu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Jochena Riederja 11. avgusta nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Šarmantni tenorist Jonas Kaufmann se po lanskem debiju na Ljubljana Festivalu, s katerim je osupnil občinstvo, vrača v slovensko prestolnico. Nemški pevec, ki slovi po izvrstni tehniki in ga pogosto omenjajo kot kralja tenorjev, je izredno cenjen zaradi sposobnosti popolnega vživljanja v katerikoli lik, ki ga upodablja. Večer opernih arij bo temeljil na dveh osrednjih opernih smereh 19. stoletja: italijanski in nemški. Verdi in Wagner sta rojena istega leta. Oba sta uživala ugled in bila vplivna. Od tukaj pa med njima ni več vzporednic.

Verdijeve opere prežemajo lahkotnost, ekstravertiranost, prelepe melodije in privlačne, večinoma ljubezenske zgodbe. Za Wagnerjeve glasbene drame so značilne dolge fraze, ki prehajajo druga v drugo. Znan je tudi po lajtmotivu, zvočni prvini, s katero psihološko označuje vlogo. Izhodišče najpogosteje črpa iz germanske mitologije. Amilcare Ponchielli je bil druga najpomembnejša operna osebnost v Italiji za Verdijem, Ruggiero Leoncavallo pa je eden od predstavnikov italijanskega verizma. Tenorista bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija, ki ga bo vodil nemški dirigent Jochen Rieder, ki ga s Kaufmannom povezuje dolgoletno uspešno in intenzivno glasbeno sodelovanje. 

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

DELITE
Pomakni se na vrh