URSHY podpira Slovensko in lokalno!

Pri izdelavi modnih kosov gre za sodelovanje modnega oblikovalca, šivilje, tiskarja, lokalnih trgovin z blagom ali večjih distributerjev in obrtnikov. Od narisanega kroja do končnega izdelka. Proces, ki vključuje večje število ljudi. Da ekonomija v tem poslu zaokroži kot je treba, mora funkcionirati vsak od omenjenih elementov.

Kam po surovine? Kje dobiti šiviljo? Kakšno blago oziroma kateri material je najbolj primeren. Za enim modnim kosov, ki je ročno izdelan v Sloveniji, po vseh standardih spoštovanja narave in človeka, je veliko, veliko truda.

Pa čeravno danes vsi hitijo v velike blagovne centre po nizkocenovne kose, se je včasih vseeno treba vprašati kako in kdo je to naredil. Za kakšno ceno? Kdo je tukaj izkoriščen in kdo izkorišča? Spoznanje pravih resnic te šokira. Za modne gigante večkrat šivajo tudi otroci, večina pa jih dela v izredno slabih pogojih. Ampak to je druga zgodba.

Kaj nekomu pomeni handmade in Slovenija? Ko je govora o modi, nam še vedno največkrat pomeni made in Italy. Tukaj pa moramo razumeti, da je stvar oblikovana v Italiji, narejena pa je vedno v državah »tretjega razreda«. Podjetja v Italiji imajo visoke davke. Tudi sama sem to doživela. Dejansko državi, če igraš po njihovih pravilih, pustiš skoraj 70% zaslužka. Zato Italijani ne igrajo po pravilih vlade in so se morali znajti drugače. Da ne govorimo o tem koliko stane podjetju v Italiji en sam zaposlen. Recimo, da vsaj približno dvakrat toliko kot pri nas v Sloveniji. Upoštevati pa je potrebno tudi to, da slabo plačana dela v Italiji večino opravljajo migranti. V Italiji nihče ne dela več za »male pare«, minimalna plača pa je čez 1000 evrov. In verjemite mi, če vam rečem, da je standard mogoče zgolj za nekaj procentov višji kot pri nas – življenje v Italiji torej skoraj ni več dražje kot pri nas.

Ena izmed modnih gurujev, ki igra po pravilih vlade in se z njimi tudi veliko prereka je Elisabetta Franchi, lastnica veliko modne hiše in moj velik vzor. Svoje izdelke, da preživi vse zaposlene, prodaja po visokih cenah. Za eno njeno obleko odštejete tudi več kot 1000 eur.

URSHY se je odločila, da bo igrala po pravilih. Tukaj, pri nas, v Sloveniji. Sodelovala bo z lokalnimi podjetji, šiviljami in podpirala Slovensko. Edina stvar, ki je pri URSHY italijanska so dodatki za torbice in pasove – verige, karabini, sponke,… Celo zadrge nam izdeluje slovenski gigant iz Ajdovščine. Izredna proizvodnja in ustrežljivost. Tiskamo vzorce in vezemo simbole v Sloveniji. Blaga izbiramo prek domačih distributerjev, zadnjo nalogo pa so imeli Hrvatje – tisk URSHY vzorcev na bombažne tkanine se je zgodil v Varaždinu, drugače ni šlo. Dolgo smo se trudili tudi to izpeljati v Sloveniji pa nam ni uspelo.

V vsakem procesu izdelave modnega kosa sodeluje srečen človek. To nam veliko pomeni. Srečen človek ustvarja srečne stvari. Ko delamo s srcem delimo ljubezen. Ko pa v to vključimo še delo z rokami ustvarjamo pravo magijo. In tudi to je del URSHY modne zgodbe. Podpirati lokalno, ljudi, ki uživajo v svojem delu – tiste, ki se zavedajo, da delajo v prvi vrsti zase in za svojo srečo. Zaslužek? Ta pa pride, ko je vse tako kot mora biti in takrat, ko ljudje v polnosti dojamejo kaj vse dobijo s takim modnim kosom.

Več o zgodbi pa na www.urshy.com 

DELITE
Pomakni se na vrh