V ZAKULISJU: “Erik Brecelj mi je rešil življenje,” 2.del oddaje

“Erik Brecelj mi je rešil življenje,” je izposojeni naslov poglavja iz knjižnega prvenca odgovornega urednika Reporterja Silvestra Šurle. O njegovi knjigi Ozadje Reporterja in Maga, ki postaja uspešnica, smo se z njim pogovarjali v 1. delu oddaje, v drugem pa je popisal svoje doživljanje bolezni. O svoji borbi z zahrbtno boleznijo je prvikrat javno spregovoril lani junija, ko je v Reporterju odkrito popisal svojo najtežjo življenjsko preizkušnjo, izpoved si lahko preberete tudi v knjigi, prvikrat pa je o tem spregovoril tudi pred kamero: “Misliš, da se tebi to ne more zgoditi. Ampak, bil sem šokiran, v Sloveniji se to vsako leto zgodi 15 tisoč ljudem,” so njegove besede iz uvodnega dela pogovora o tem, kako resna in žal pogosta je pri nas diagnoza rak. Pove, da je kar nekaj časa trajalo, da so mu postavili diagnozo. Ko so jo, se je začela njegova borba za življenje. Nekaj malega smo njegovi sodelavci takrat razbrali iz njegovih besed, torej kako hudo je z njegovim zdravjem, več so verjetno vedeli njegovi najbližji, še najbolj pa sam, ki se je na srečo prepustil srčnim zdravnikom, med katerimi na prvo mesto postavlja Erika Breclja, ki so našli zanj in za njegovo bolezen pravo terapijo. Začelo se je življenje s stomo- s kirurškim obvodom za odvajanje blata, s kemoterapijami, obsevanji, operacijami in seveda s svojo močno voljo do življenja. Več o tem ne bom pisal, kajti iskreni in čustveni izpovedi lahko sami prisluhnete takoj, ko boste kliknili tipko za predvajanje.

Povedal nam je tudi, kaj mu je pomenil obisk takratnega sodelavca Reporterja, duhovnika Janeza Turineka, v bolnici. Tik preden so ga odpeljali v operacijsko sobo na poseg. Med zdravljenjem se je srečal tudi s korono. Tudi to je premagal, s svojo voljo in predanostjo mnogih zdravnikov pa tudi raka. Med predanimi zdravniki je še posebej izpostavil Erika Breclja: “Tako predanega zdravnika ne najdeš, on dela od jutra do večera.” Brecelj je tudi dolgoletni velik borec proti korupciji v zdravstvu, marsikaj kritičnega pove tudi o naši politiki, zato je pogosto tarča bolj ali manj strankarskih medijev, ki pravzaprav mediji sploh niso. Tudi v tej oddaji se je Šurla zahvalil za pomoč, ki so mu jo nudili sodelavci z Reporterja.

“Primož Lavre me je vozil na obsevanja in tudi na druge preglede. Večno mu bom hvaležen, tako kot Eriku Breclju, da se je ta zgodba obrnila tako kot se je.” Povedal je tudi: “Spoznanje, da se življenje enkrat konča, je hudo. Dokler ne zboliš, misliš, da si večen, potem pa vidiš, da se lahko to od danes na jutri spremeni …”

V zadnjem delu pogovora boste lahko prisluhnili tudi, kako po bolezni gleda na delo, kako se danes odziva na nesramne komentarje pod članki in tudi, kako gleda na prihajajoče volitve. Par besed je namenil tudi slovenski politiki, kjer so tudi po njegovem vse bolj v ospredju le interesi (beri denar) in ne več ideologija. Par besed je povedal tudi o svoji ožji družini.


Knjigo lahko naročite na številki 080 43 21, po e-pošti: [email protected]

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh