V ZAKULISJU: Kaj je Silvester Šurla napisal v knjigi “Ozadje Reporterja in Maga”, 1.del oddaje

“Prve ne pozabiš nikoli,” pa naj si gre za prve ljubezenske izkušnje ali pa za prvo napisano knjigo. Knjiga Ozadje Reporterja in Maga, o kateri sva se pogovarjala s Silvestrom Šurlo, odgovornim urednikom tednika Reporter in avtorjem omenjene knjige, je bila napisana v težkih časih. Tako za slovensko novinarstvo, medije, kot za avtorja knjige, ki je več kot leto dni bil težko borbo za svoje zdravje. O tem, kako se je soočil z rakom, kako je potekalo zdravljenje, kako ga je huda bolezen spremenila in tudi, kako hvaležen je onkologu in čudovitemu zdravniku s srcem Erikom Brecljem, si boste lahko ogledali v drugem delu oddaje, v prvem, ki je pred vami, pa nam je razodel vso bedo slovenske politike, ki si na vse načine poskuša podrediti slovenske medije ali če to ne gre, jih uničiti. Ne čudi, da v pogovoru na to temo pogosto omeni eno ime, Janeza Janšo. Sam sem o knjigi, kar boste lahko prebrali na zadnji strani knjige med drugim zapisal: “Pritiski, spletke in v zadnjih letih tudi nenehni poskusi političnega prevzema Reporterja na srečo (še) niso uspeli. Uspeli pa so ob zdravje spraviti Silvestra Šurlo, pokončnega, neuklonljivega, profesionalnega in iskrenega šefa Reporterja in avtorja te knjige, ki bo zagotovo uspešnica.”

Silvester nam pove, da je knjigo začel pisati po prvih dozah kemoterapije: “Ko moraš nekaj početi. Cele dneve ne moreš gledati televizije. Pisal sem počasi, kolikor sem zaradi zdravljenja zmogel,” nam pove. Spremljal je tudi, kaj dela njegova ekipa na Reporterju v času njegove bolniške odsotnosti. Veliko dela je opravil Silvestrov namestnik Marko Medvešek. “Marko je bil na Magu že pred mojim prihodom. Za urednika ne rabimo kakšnega novinarja, ki veliko filozofira, ampak imeti nekoga, ki je operativno sposoben te zadeve peljati. Da revija izide in da hkrati funkcionira splet. Hvala bogu, je Marko to vlogo takrat prevzel, delo odlično opravil, sam pa sem, ko sem to zmogel, po svojih močeh pomagal. Marko je bil prava izbira. Moram povedati tudi, da je v tem času veliko dela opravil tudi Igor Kršinar,” nam pove in doda, da je predvsem on deležen najbolj nesramnih in nespodobnih napadov politike. Po njem zliva tudi največ gnojnice. Zahvalil se je tudi vsem, ki so v tem času ustvarjali Reporter in par lepih besed namenil tudi fotografu Primožu Lavretu, ki mu je nudil marsikateri prevoz v bolnišnico in nazaj.

Dobršen del pogovora je v nadaljevanju potekal o vplivu politike na delovanje medijev in tudi Reporterja. S tem v zvezi je omenil najvplivnejšega politika pri nas, Janeza Janšo: “Treba je direktno povedati, zanj je bil Reporter zelo pomemben medij, ker je imel vpliv na njegovo volilno telo. Mi pa smo bili že tudi prej pogosto kritični, tako do njegove stranke kot do njega. Ko smo imeli še v Delovi stolpnici sedež, sem imel na omari zalepljenih kar nekaj Janševih bolj ali manj nesramnih tvitov na račun mene ali Reporterja,” pove in doda, da so se pritiski vrstili. “Imel je v načrtu, da Reporter lastniško prevzame preko svojih povezanih oseb in ga vključi v imperij Nova 24tv. To je bil njegov načrt. Jaz pa kot urednik in novinar ne pristajam na to, da bi delal v kakšnem strankarskem mediju, kjer bi mi razni politiki narekovali, kaj lahko pišemo in kaj ne smemo pisati,” nam pove brez dlake na jeziku.

V nadaljevanju boste slišali še marsikaj zanimivega o sestanku novinarjev in urednikov na Trstenjakovi (sedež SDS), ko je Janša predstavil ustanovitev strankarskih medijev, pa zgodbo nekdanjega novinarja Maga in Reporterja Jožeta Biščaka, par besed o tem, zakaj poslanci SDS po zapovedi s Trstenjakove ne smejo dati izjave ali intervjuja za Reporter. Nekaj besed je spregovoril tudi o novinarskem cehu, na koncu pa tudi o tem, da svoje knjige ne bo predstavljal na strankarskih shodih, kar pridno delajo nekateri nekoč tudi njegovi novinarski kolegi in sodelavci.

Ob koncu prvega dela oddaje boste slišali tudi njegovo volilno napoved. Volilni rezultat je po njegovem odvisen predvsem od tega, kakšna bo volilna udeležba. Knjigo, nismo vsega razodeli, lahko naročite na številki 080 43 21, po e-pošti: [email protected]

V drugem delu oddaje, ki ga bomo objavili čez nekaj dni, pa več o tem, kako je Silvester Šurla premagal raka.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh