V ZAKULISJU: Poslanec Rudi Medved o slovenski politiki in kulturi

Dan pred slovenskim kulturnim praznikov smo v spominski sobi opernega pevca Ladka Korošca v Zagorju posneli pogovor s poslancem Rudijem Medvedom. Manj znano v slovenski javnosti je, da je bil Medved pred vstopom v politiko dolga leta eno bolj prepoznavnih novinarskih imen, vrsto let pa je vodil tudi Kulturni center Delavski dom Zagorje, kjer se je v njegovem času zvrstilo nekaj eminentnih kulturnih dogodkov. Podpisal se je tudi pod pesniško zbirko, katere del boste slišali tudi v tej oddaji.

Pokojni dramski igralec Polde Bibič je pred letom doživeto prebral Medvedovo pesem odo Zagorju, ob koncu oddaje pa boste videli še video spot skupine Flora&Paris, ki je zapela njegovo pesem Najdi me pesem. Po krajšem uvodnem delu intervjuja, ki je bil v znamenju kulture, je gost spregovoril tudi o svojem pogledu o delo aktualne vlade in kulturnega ministra dr. Vaska Simonitija. Med drugim je povedal: “Trenutno smo v situaciji, ko je že dve leti epidemija, v kateri je bila kultura najbolj prizadeta in je vsak javni dogodek pravi zaklad, če ga uspemo izpeljati. Je pa res, da je slovensko kulturo po 13. marcu 2020 zadela še ena naravna nesreča, to pa je ta kulturni minister.” Zagotovo je kultura oziroma kulturnost, spoštljivost tisto, kar v zadnjem obdobju precej umanjka v političnem izrazoslovju in v politiki nasploh. Dovolj je bežen pogled na vse tiste nekulturne, da ne rečem nespodobne zapise na socialnih omrežjih, ki jih ven pošiljajo nekateri najvplivnejši politiki in s tem še bolj zastrupljajo že tako napeto slovensko ozračje. “Akcija, rodi reakcije”, med drugim pove Medved.

Beseda je nanesla tudi na primerjavo delovanja dveh vlad zadnjega mandata, Šarčeve, katere minister je bil tudi sam in Janševe. Zanimiv je bil tudi njegov odgovor glede bonbonov in bonbonier, ki s(m)o jih bili deležni državljani, in ki znajo zaradi visoke zadolženosti povzročiti veliko težav vladi, ki bo dobila mandat po aprilskih volitvah. Slišali boste tudi, kakšen je njegov pogled na kadrovsko politiko aktualne vlade, kako gleda na stranki Gibanje Svoboda in Povežimo Slovenijo, odgovoril pa je tudi na naše vprašanje, ali bodo zmogle stranke koalicije KUL sodelovati, če jim bo dano sestaviti vlado, glede na to, da so bili del tega mandata že skupaj, pa je vlada vseeno razpadla. Odgovoril je, da meni, da so sedaj bolj izkušeni. Dotaknila sva se tudi afere Grozilna pisma, povedal pa je, kaj bi storil sam, če bi vodil parlamentarno preiskovalno komisijo in bi dvojni doktor Rok Snežič odgovarjal tako kot je nedavno. “Vem, da bi kot predsednik preiskovalne komisije po parih minutah takega človeka poslal iz dvorane, ker tam nima kaj iskati,” nam pove. Beseda je tekla tudi o nekaterih aferah, kot je nabava medicinske opreme v času epidemije, zgodila se je tudi preiskava pri gospodarskemu ministru. “Sredi preiskave so zamenjali kriminalista, ki je vodil preiskavo …” To po njegovem pove vse. Par besed je povedal tudi o medijih, predvsem o javni RTV. “Ne moremo pristajati na tezo, to kar se sedaj dogaja, da bomo imeli malo desno oddaj in malo levo oddajo. Na javni televiziji ne more biti tako. Jaz nočem gledati desnega Utripa in naslednjič levega…”

Kaj vse je še povedal o tem, si poglejte v oddaji, v kateri je beseda tekla tudi o vprašanjih, ki si jih zastavljajo mnogi državljani, ali pogovori prek elektronskih naprav morebiti niso več varni. Par besed pa je spregovoril tudi o prodaji Save.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh