Večer opernih arij s Sonjo Jončevo

Večer opernih arij s Sonjo Jončevo

Festival Ljubljana predstavlja večer opernih arij, na katerem sta v torek, 27. julija, na odru Kongresnega trga občinstvo navduševala operna diva, sopranistka Sonja Jončeva in tenorist Martin Sušnik. Pod vodstvom v Italiji rojenega dirigenta Francesca Ivana Ciampe je z njima nastopil Orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Na koncertnem večeru smo pod zvezdnatim nebom prisluhnili najlepšim Puccinijevim arijam in opernim duetom.

Sopranistka Sonja Jončeva k nam prihaja prvič. V Ljubljani se bo predstavila po nastopu v slavni Festivalni dvorani v Baden-Badnu, po koncertu v slovenski prestolnici pa bo gostovala na salzburškem festivalu in v veronski Areni. Po seriji spektakularnih prvencev v največjih svetovnih opernih hišah, kot so Metropolitanska opera v New Yorku, Kraljeva operna hiša v Londonu, milanska Scala, Bavarska državna opera in druge, je danes ena najbolj iskanih pevk svoje generacije in mednarodno poznana po vodilnih opernih vlogah. Med drugim so jo kritiki razglasili za najboljšo interpretko Violette v Verdijevi La Traviati po Marii Callas. Predlani je pod taktirko legendarnega Zubina Mehte debitirala tudi z orkestrom Berlinske filharmonije. V preteklih letih je zmagala na številnih glasbenih tekmovanjih, med drugim je leta 2010 osvojila prvo mesto in posebno nagrado CultureArte na tekmovanju Operalia Plácida Dominga, ki je 8. julija s sopranistkama Sabino Cvilak in Saioo Hernández prav tako nastopil na 69. Ljubljana Festivalu. Poleg vznemirljivega glasu slavno operno pevko odlikuje tudi dobrodelnost. V lanskem letu je v sodelovanju s prestižno znamko Rolex, za katero je njena svetovna ambasadorka, izvedla koncertno serijo dogodkov, katere izkupiček je bil namenjen glasbenikom, ki so zaradi pandemije covida-19 doživeli izpad prihodka.

TenoristMartin Sušnikse udejstvuje predvsem na opernih odrih, posveča pa se tudi petju oratorijev, maš in samospevov ter sodeluje z zbori, komornimi sestavi in orkestri. Gostoval je na več evropskih koncertnih odrih, kot tudi v Kraljevi operi v Versaillesu, Opéri Comique v Parizu ter zagrebški in ljubljanski Operi.

Dirigent Francesco Ivan Ciampa, ki bo vodil Orkester SNG Opera in balet Ljubljana redno sodeluje z najpomembnejšimi opernimi hišami in orkestri na svetu, njegov repertoar pa vključuje tako dela italijanske kot svetovne glasbene zakladnice.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

DELITE
Pomakni se na vrh