Lucija Pretner prva finalistka tekmovanja Univerze v Oxfordu

Slovenska študentka, Lucija Pretner, je ena izmed 38 finalistov z vsega sveta, ki tekmujejo na tekmovanju prestižne Univerze v Oxfordu Map The System 2021. Junija 2021 bo, kot študentka gradbeništva Višje strokovne šole Academia, na virtualnem dogodku razpravljala o vrzelih in priložnostih pri uvajanju obnovljivih virov energije v Sloveniji.

Slovenska študentka ena izmed 38 finalistov, ki tekmujejo na svetovnem tekmovanju prestižne Univerze v Oxfordu.

Pa začnimo na začetku: Kako ste izvedeli za tekmovanje, zakaj ste se odločili sodelovati in kaj so bili prvi koraki pri prijavi na tekmovanje? 

Za tekmovanje sem izvedela s strani VSŠ Academie, zdelo se mi je zanimivo in sem se odločila sodelovati. Prijavila sem se preko spleta. Šola me je tudi povezala z mentoricama, potem smo začeli z virtualnimi srečanji, da smo se dogovorili o poteku dela.  Na koncu sem na spletno stran naložila povzetek raziskave, vizualno prezentacijo in bibliografijo. Približno čez 1 mesec so me kontaktirali da sem v finalu. 

Kako se je porodila ideja, oziroma zakaj ste se odločili, da za temo vašega raziskovanja izberete ravno obnovljive vire energije v Sloveniji? 

To se mi na splošno zdi zelo pomembna tema, ne samo na nivoju Slovenije. Opazila sem, da so nekatere države ta prehod na obnovljive vire energije izpeljale na lahek način, v Sloveniji pa se mi je zdelo, da se to nekako zatika. Zanimalo me je zakaj je pri nas tako in kje se pri nas zatakne.

Vaše raziskovanje je potekalo pod mentorstvom strokovnjakov za poslovno transformacijo podjetja BB Consulting. Kako ste se sploh povezali z njimi in kakšno podporo so vam nudili pri raziskovanju?  

Z njimi me je povezala Academia, mentorici sta že od začetka vedeli za vse korake in sta me vodili ter mi zelo pomagali. Ker sem bila sama v ekipi, v ostalih ekipah je namreč več članov, mi je njihova pomoč prišla zelo prav. 

Kako vidite vlogo gradbeništva in gradbenih inženirjev pri prehodu na obnovljive vire energije v Sloveniji? 

To je zelo pomembna tržna niša, ampak mora biti vpeljana na pozitiven način. Da se gradi v sožitju z naravo in da ob tem ni samo en odločevalec. V svoji temi sem dosti razglabljala o tem, da je treba dobiti konsenz, da je treba povezati vse sfere in potem šele začeti z gradnjo. Ampak to bodo pomembnim gradbeni projekti in je vloga gradbenih inženirjev pomembna. 

Zakaj ste se odločili za študij gradbeništva na VSŠ Academia? 

Gradbeništvo me zanima, za Academio pa sem se odločila, ker sem v Ljubljani že študirala, pa sem rekla grem še v Maribor (smeh). 

Ste študij že zaključili? Kaj se vam je najbolj vtisnilo v spomin glede študija?  

Do konca študija mi manjkata še dva izpita in diploma. Diplomo bom zaključila do konca koledarskega leta. Najbolj pa se mi je vtisnila v spomin epidemija (smeh). 

Ali opazite, da vam je študij gradbeništva kakorkoli koristil pri vašem znanju ali virih, ki ste jih uporabili za raziskovanje? 

Sistemsko razmišljanje je čisto drugačen koncept razmišljanja, ki povezuje vse sfere. V mojem primeru gradbeništvo, lokalne prebivalce… Tako, da ne sovpada z mojim študijem. Sistemsko razmišljanje mi je bilo čisto novo. Zaposleni na šoli so me povezali z mojima mentoricama in strokovnjaki, ki sem jih intervjuvala ter mi nudili podporo pri celem projektu. 

Kako vidite gradbeništvo čez 10 let?

Verjetno se bo dosti avtomatiziralo, razne inovacije se bodo prilagodile potrebam ljudi. Dosti stvari se bo naredilo v tovarni in pripeljalo, namesto gradilo. Razvoj bo moral iti v smer obnovljivih virov, ker se drugače več ne bo splačalo. Pritiski iz Evropske unije bod vedno večji, cene emisijskih kuponov rastejo. V to smer bo moralo iti, ker se ne bo splačalo drugače, vse je povezano z denarjem. 

Se pa morajo gradbeni projekti razviti na področju informiranja. Javnost je trenutno precej apatična, marsikdo se ne želeli s tem ukvarjati, nekateri pa so negativno nastrojeni. Malo se bo spremenilo, to sem tudi raziskovala, če se bo ljudi na pravi način informiralo. Ker problematika tega je, da se nič razloži ampak se samo začne delat. Lokalni prebivalci pa sploh ne vejo za kaj se gre. Preden se začne delat na projektu je treba razložit ljudem kaj se bo delalo. 

Kaj bi sporočili ostalim, ki razmišljajo, da bi se udeležili tega tekmovanja? 

Ta sistemski način razmišljanja je čisto drugačen pristop, ki ga ne pridobiš na šoli, ampak se prepletajo različne sfere. In to je koristno pri kateremkoli področju, ne glede na to ali si gradbenik ali psiholog. 

Jaz sem se za to odločila iz radovednosti. Lahko bi prijavila še marsikatero drugo temo, ker se pogosto sprašujem zakaj je nekaj tako kot je. S sistemskim razmišljanjem si lahko odgovorijo na takšna vprašanja. 

Zmagovalci bodo razglašeni 11. junija, Lucija pa bi lahko bila prva oseba iz Slovenije, ki bi prejela takšno nagrado. To je izjemen dosežek, ker se šola iz Slovenije tokrat prvič povezuje z Univerzo v Oxfordu.Academia

Si želite nadaljevati svoje delo na tem področju? 

Mogoče bom tudi kdaj nadaljevala svoje delo na tem področju, odvisno od priložnosti.

DELITE
Pomakni se na vrh