Intervju: Deni Kragelj z novimi terapevtskimi pravljicami Življenje v hribih

Dobri možje bodo letos otroke znova razveselili s terapevtskimi pravljicami. Tik pred izidom je Življenje v hribih, že tretja zbirka desetih zgodbic, ki obravnavajo vsakodnevne teme, s katerimi se srečujemo pri vzgoji. Avtorica Deni Kragelj pravi, da je tokrat v zgodbe skrila kar nekaj napotkov tudi za odrasle.

Deni, veliko staršev te že pozna, kako bi se pa predstavila drugim?

Na prvem mestu sem mama, ki si želi čim bolj pravljično vzgojo. Zato sem postala pisateljica pedagoških in terapevtskih pravljic. Mojo strokovno pot v smeri socialne pedagogike je zaznamovalo veliko dela z različnimi skupinami otrok, ki so me naučile, da je razumevanje sveta drugega temelj za dober odnos.

Je to tisto, kar poskušaš doseči s svojimi pravljicami?

Tako je. Staršem se trudim približati svet otroka in otroku svet odraslih. Zato pravim, da moje pravljice niso le za malčke. Tudi na bralca lahko učinkujejo zelo terapevtsko.

S čim nas boš presenetila tokrat?

Največja novost je sprememba pri ilustratorju. Težko sem se odločila za ta korak, zdaj mi pa ni žal. Vedno sem želela vidne poteze barvice, zame je to pomenilo toplino na sliki. Anja Držanič pa je digitalne ilustracije tako izpopolnila, da je vsak lik sam po sebi pripovedovalec zgodbe. Z vso kompozicijo ustvari res prijeten prostor za domišljijo mladega poslušalca.

Ali bo tudi tokrat v knjigi zgoščenka?

Veliko kupcev me je prosilo, naj se posodobim, saj nimajo več kje predvajati zgoščenk, te pa se tudi hitro uničijo. Lani je bil poudarek na dostopnosti – čas epidemije nas je k temu po svoje prisilil. Vzgojitelji in pedagogi so iskali načine, kako poslati zvočne pravljice. Tokrat smo jih vse naložili na strežnik in v knjigo dali QR-kodo, s katero dostopajo do njih. Je pa tudi na tem področju še ena velika sprememba. Do zdaj sem vedno iskala »glas mame«. Tokrat pravljice pripoveduje »glas očeta«, ki izžareva popolnoma drugačno energijo. Za uvod smo dodali citre, ki otroka prestavijo v svet domišljije. Do zdaj sem vztrajala, da si ne želim dodatnih zvokov, ta pa me je končno prepričal. (smeh)

Kako pa je s pobarvankami? Pri prvem izidu zbirke Življenje v gozdu si imela kar nekaj dela z njihovim sortiranjem in vlaganjem v knjige.

Uh, ja, to je bilo pestro obdobje, ki me je naučilo, da tega ne bom več počela. (smeh) Pobarvanke so namenjene temu, da otrok v svoji intimi predela slišano. Izkušenemu strokovnjaku so odlična podlaga za pogovor, starši pa si z njimi kupijo nekaj minut miru. Potem jih prehitro zmanjka! Pisali so mi in me prosili, da jim pošljem še en paket, želeli so kupiti le dodatne pobarvanke. Odločila sem se vsem podariti dostop do njih in sebi prihraniti delo. Zaradi te odločitve so me oštevali, saj s tem nič ne pridobim, jaz pa trdim prav nasprotno: vesela sem, da jih uporabljajo, se poglabljajo in raziskujejo ozadje pravljic. Zdaj so vse prosto dostopne na spletni strani www.deni.si in si jih lahko shranijo, neštetokrat natisnejo.

Katere vzgojne teme si obravnavala tokrat v knjigi Življenje v hribih? Katere like bomo spoznali?

Spet jih je kar nekaj. Pri vsaki pravljici poskušam obdelati nekaj, česar še nisem, da imajo bralci čim širšo izbiro. Najponosnejša sem na pravljico o Planiki, ki ni želela rasti. Ta je bila napisana po naročilu terapevtk, ki delajo z otroki, žrtvami (spolnih) zlorab. Govori o nedotakljivosti telesa, osebnem prostoru, spoštovanju drugega. V drugi pravljici se spoznata Ris s tiki in Jazbec, ki jeclja. Mravljica govori o različnosti, pogumu, veri vase in vztrajanju. Svizec je ljubosumen na mlajšo sestrico, Orel je izbirčen pri hrani, Smrekulja rada opravlja … Preostalo naj ostane skrivnost. (smeh)

Že lani smo pričakovali obljubljeni izid tretje knjige. Kaj se je zgodilo?

Želja je bila vsako leto izdati novo zbirko, ampak ni šlo po načrtu. V mojem zasebnem življenju je bilo kar nekaj sprememb. Nisem imela navdiha za pisanje. Sem perfekcionistka, in ko se že lotim, želim narediti popolno. Energijo sem tako usmerila v prevode in zdaj je zbirka Življenje v gozdu dostopna v sedmih jezikih. Prav tako nam je uspelo ustvariti angleški in nemški e-knjigi in postati prodajna uspešnica Amazona, kar je ogromen uspeh. Mogoče se navzven zdi, da nisem bila produktivna, a moj PR-svetovalec ve, da kar nekaj mesecev nisva spala – ne on ne jaz, vsak na svojem koncu Evrope. (smeh)

Kdaj torej pride do bralcev težko pričakovana knjiga Življenje v hribih? Tudi ta vsebuje 10 pravljic?

Vsaka moja zbirka doslej vsebuje deset pravljic. Mojega novega hribovskega otroka bodo prinesli dobri možje. (smeh) Konec novembra pridejo knjige iz tiskarne in jih takoj spakiram v darilne škatlice, da prehitijo Miklavža.

Za konec nam še povej, kje te najdemo, kakšna je cena knjige in kje jo lahko naročimo.

Pred tremi leti sem vso prodajo izpeljala na FB-strani Terapevtske pravljice. Lani smo se tudi na tem področju končno posodobili. Zdaj naročila potekajo precej avtomatizirano na spletni strani www.deni.si. Zvestim bralcem podarim še poštnino, če uporabijo kodo TPDeni. Cena knjige je trenutno predprodajna, le 15 €. Za tri kupljene izvode pa podarim četrtega – kar je vsekakor treba izkoristiti. (smeh)

DELITE
Pomakni se na vrh