milena_miklavcic_petpredpeto

Kaj se skriva za bliščem in slavo?

Če me zadnje dneve ne bi spraševali, kdaj si bom ogledala modni film o družini Gucci, se ne bi nikoli, ampak res nikoli prepustila razmišljanju o življenju najbogatejših ljudi na svetu. Prvič ne bi tega počela zato, ker me nič ne briga, kaj se dogaja v palačah med zlatimi stenami, drugič pa zato, ker vem, da je vse tisto, pa naj bo dobro ali slabo, kar pricurlja izza teh sten, tisočkrat preverjeno in služi zgolj in samo za metanje peska v oči milijonov sledilcev in oboževalcev.

Za omizjem Zadnje besede smo se že enkrat ali celo dvakrat pogovarjali o Kim Kardashian, ki jo sicer pozna ves svet, meni pa dol visi, kaj počne in katero šminko uporablja. Zavedam se le, da ima tudi njena gola zadnjica zgolj in samo en namen: kako z njo zaslužiti še več denarja. Pa kaj potem, če ima 63,3 milijona sledilcev na Twitterju, 160 milijonov na Instagramu in skoraj 30 milijonov na Facebooku! Mar mi je!

Zakaj bi bila ena od množice, ki zaradi njenih milijonov ne more spati?

Se sploh komu sanja, kako je v resnici? Je že kdo pomislil, kako peklensko mora biti, ker nima v vesolju nikogar, ki bi mu zaupala, se nanj zanesla? Ima sploh koga, ki bi jo imel rad tudi v resnici, ne le zaradi denarja? Jesti z zlatih krožnikov ob misli, da so tudi srca tistih, ki ti strežejo in te obkrožajo, iz podobne kovine, ni ravno dober občutek. Vsaj zame ne.

Podobno čudaška sem bila že v mladosti. Nikoli nisem lepila na stene fotografij Clarka Gabla, Pierra Bricea – znanega Winnetouja, Grete Garbo in drugih, nekoč slavnih in bogatih filmskih igralcev. Enkrat samkrat se je nad posteljo znašel Che Guevara, a je tudi hitro romal v smeti, ko je prišla na obisk teta Rozi iz Trsta in mi, vsa zgrožena, povedala, kakšen zločinec je ta lepotec v resnici.

Na smeh mi gre, ko se spomnim, kako nam je župnik Starman dajal za zgled zakonski par Jacqueline in Johna Kennedyja. Solze so nam tekle, ko so ga ustrelili. Žal pa se je po njegovi smrti porušil tudi opevani mit o srečni družini. Žensk, ki so šle skozi Johnovo posteljo, je bilo ogromno. Je bila tudi zaradi njih Jacqueline strastna verižna kadilka?

Bili so trenutki, ko so milijoni zavidali princesi Diani. Je koga brigalo, da je močno trpela za bulimijo? Kakšno je bilo njeno življenje za reflektorji, televizijskimi kamerami? Bojim se, da nihče, niti tisti, ki živijo iz rok v usta, ne bi zamenjali z njo.

Če boste brskali po iskalnikih, boste naleteli na številne resnične ali namišljene skrivnosti bogatih družin. Tudi o Rothschildih piše marsikaj. Menda so bili člani skrivnih društev, njihovi člani so zakrivili krvoskrunstva, najdemo jih med častilci satana, financirali so vojne, ukvarjali so se s posojanjem denarja. Imeli so nenormalno veliko moč in vpliv po vsem svetu. Amschel Rothschild je nekoč celo rekel: »Dajte mi nadzor nad gospodarstvom države in prav briga me, kdo piše zakone.« Amschel Rothschild pa je celo ukazal, da se morajo ženske poročiti s sorodniki, če želijo dobiti svoj denar. Ogabno in nečloveško.

Za film House of Gucci pravijo, da je eden izmed najbolj pričakovanih filmov letošnjega leta. Na vsak način pa bo, o tem ne dvomim, prava paša za oči, saj skupaj z vrhunsko igralsko zasedbo prikazuje zakulisje ene največjih modnih hiš na svetu.

Gucci je blagovna znamka, ki je ni treba predstavljati, v stotih letih je postala celo mit modnega sveta. Film nam tudi prikaže, kako so člane družine preoblikovali moč, denar in slava. Pred očmi gledalca se razkrijejo številni škandali, ki so zaznamovali podjetje in posredno tudi družino Gucci. Ena od zgodb je zelo tragična, saj se konča z umorom lastnikovega vnuka. Neverjetno,  a za umor so obdolžili njegovo ženo Patrizio Reggiani Gucci.

Družino pretresajo tudi hude obtožbe o spolnih zlorabah. Alexandra Zarin je, denimo, ovadila očima, ki naj bi jo več let spolno zlorabljal. Povrhu trdi, da sta njena mati Patricia Gucci in babica Bruna Palombo vedeli za zlorabe in jih celo pomagali prikriti. Kako žalostno: zlorabe so se vlekle celih 16 let! Alexandra je v ovadbi navedla, da je očim pogosto gol legal k njej v posteljo, jo ljubkoval po prsih in spolovilu ter poskušal vanjo prodreti s prsti, ji kazal penis in se z njim drgnil obnjo.

Alda Guccija so pri 81 letih zaprli zaradi utaje davkov, njegov nečak Maurizio Gucci pa je znamko Gucci prodal investicijskemu skladu Investcorp, dve leti pozneje pa ga je ustrelil morilec, ki ga je najela njegova nekdanja žena.

Podobnih zgodb, a ne tako slikovitih in brutalnih, imamo kar nekaj tudi v domačih logih. Ni jih malo, ki so polni zavisti in bi dali vse, da bi se znašli v njihovih čevljih. Nikar si tega ne želite!

Biti od vseh in ne imeti minute zasebnosti ni dobro. Si predstavljate, da ne morete iti niti na kavo, da ne bi trop firbcev buljil v vas?

Brez zasebnosti ni življenja, je le životarjenje. Mislite, da takšnim, ki se smejčkajo z naslovnic, denar kar sam leti v žepe, in to v tolikšni meri, da nimajo z njim kaj početi?

Še zdaleč ne.

Dogaja se, da mora kakšna ali kakšen od njih prodati celo sebe, da lahko preživi.

Cena slave je pogosto tako visoka, da ne pomaga niti, če dušo izročimo v roke hudiču v upanju, da bo – poleg bogastva – pričaral vsaj še malček sreče.


Milena Miklavčič, zapisovalka čisto vsakdanjih zgodb, zdravo kmečko dekle, ljubiteljica drobnjakovih štrukljev z rozinami. Piše tudi svoj blog Jutri 2052 in ima svojo spletno stran milenamiklavcic.com.

DELITE
Pomakni se na vrh