milena_miklavcic_petpredpeto

Kaj je odmevalo leta 2015 in 2016?

Kolumne pišem že več kot deset let. V tiste najstarejše pogosto pokukam tudi zato, da preverim, kaj vse se je nekoč pomembnega dogajalo, državljani pa smo na tiste dogodke že zdavnaj pozabili. Zanimivo je bilo, denimo, leto 2015.

Peter Prevc je postal legenda. Še vnuk se je vsakič, ko je zmagoval, postavil v podobno držo kot Peter na zmagovalnem odru. Kar pred TV-ekranom mu je po svojih močeh »pomagal« zapeti Zdravljico. Zapisala sem, da nas je Peter zelo spontano učil domoljubja, ki ga na marsikateri ravni življenja raje zatiramo, kot spodbujamo.

Zelo je odmevala afera Radan na nevrološki kliniki in dogajanje okoli otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, premier Miro Cerar je bil prisiljen celo v več menjav ključnih oseb na ključnih mestih kot njegova predhodnica Alenka Bratušek. Po ocenah Statističnega urada RS naj bi slovenski dolg v letu 2015 znašal kar 81,6 odstotka BDP.

»Da novinarji ne ločijo med dokaznimi standardi na eni ter standardi za zakonito sojenje na drugi strani …, ni seveda nič čudnega – če tega ne loči sodnica, je pa to zelo hudo …« je izjavil nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic ob komentiranju sodbe ustavnega sodišča v zadevi Patria.

Odprt je bil predor Markovec, ki so ga gradili dlje kot najdaljši predor na svetu. Tudi gradnja tega predora je bila, sodeč po osrednjih komentarjih vidnih strokovnjakov, še en kronski dokaz o tem, kako znamo z lopato metati denar skozi okno.

Doživeli smo delni sončni mrk, Miki Muster, legenda stripa, pa je postal Prešernov nagrajenec.

Na začetku maja smo imeli nore temperature, saj so te dosegle več kot 30 stopinj.

V Sloveniji je še zmeraj več kot 400 poimenovanj ulic, mest in trgov, ki spominjajo na 2. svetovno vojno.

Petletni Jakob iz okolice Rogaške Slatine se je rodil brez kolka, a ker naši zdravniki zanj niso našli ustrezne rešitve, so ga operirali na Floridi, zavarovalnica pa je sklenila, da te operacije ne bo plačala. Kako je s tem dečkom danes?

Jeseni se je svet snel s tečajev. Proti naši meji so se začele valiti nepregledne kolone beguncev. Zgodil se je teroristični napad v Parizu, v katerih so napadalci na območju Stade Francea, v barih in restavracijah in v dvorani Bataclan ubili 130 ljudi. Evropa pa se je čez noč začela ovijati v žičnate ograje.

Libertarec, eden najbolj znanih tviterašev, je 12. decembra čivknil: »Z DUTB in SDH so počistili tuje strokovnjake, aparatčiki kupujejo Savo RE namesto policijske opreme in se čudijo, da jih zmerjamo z lopovi.«

Po novem letu 2016 so postale prvi in najbolj udarni hit – davčne blagajne. Mali, za polnjenje državne blagajne nepomembni obrtniki, so tako čez noč postali potencialni kriminalci, lopovi in barabe, ki naj bi z delom na črno državo letno opetnajstili za celih 7,5 evra prihodkov!

Ko se je zgodila katastrofalna nesreča na primorski avtocesti, trčilo je več kot 70 vozil, ko je bilo več 100 gasilcev, policistov, zdravnikov na delu, so mediji pisali, da je bil, podobno kot reševalci, tudi minister Mramor v stalni pripravljenosti, a med smuko v Franciji.

V dneh največjega smučarskega praznika v Planici so se na Twitterju vrstili zapisi: »Planica je edini kraj, kjer ni nikoli videti rdečih zastav z zvezdami.«

Aprila istega leta levičarski ideolog in filozof Slavoj Žižek svari: »Če bo šlo tako naprej, Evropa čez pet let ne bo več Evropa.«

V maju je upravno sodišče ugotovilo, da je bil odvzem dveh koroških dečkov starim staršem – nezakonit. Prof. dr. Verica Trstenjak je dejala: »Ne samo da zelo slabo deluje pravna država, v Sloveniji razpadajo tudi vrednote. To je za državo večji problem kot ekonomska kriza. Poštenost nam ni več vodilo, poštenost se nam zdi nepotrebna.«

Oktobra smo v naših koncih, v Jarčji Dolini, doživeli neposreden stik z nahajališčem mikrofosila, imenovanega Multidiscus zhiriensis, starega 250 milijonov let.

Zaskrbelo nas je ob podatku, da je Slovenija od leta 2013 pa do 2016 ostala brez 2.314 kmetij.

Novembra 2016 je tržni inšpektor FURS-a neko upokojeno branjevko na tržnici oglobil s 3000 evrov kazni, ker mu ni izstavila računa za kupljeni peteršilj v vrednosti 1,5 evra.

V istem mesecu smo izvedeli, da Slovenija spada med najmanj ekonomsko svobodne države v Evropski uniji. Za nami capljata le še Hrvaška in Grčija ter Azerbajdžan.

V oči mi je padel življenjepis Marinke Žitnik, ki je bila najboljša študentka, prejela je študentsko Prešernovo nagrado za diplomsko delo, predčasno končala doktorat, se uvrstila med finaliste za Googlovo štipendijo ter gostovala na prestižnih univerzah v Torontu, Londonu in Houstonu. Zanima me, kje je Marinka danes?

»Inšpektorica Inšpektorata za okolje in prostor, inšpekcije za okolje in naravo je pri pregledu družabnih omrežij 5. 12. 2016 ugotovila, da je Š. J. oglaševal svojo vožnjo s kolesom v naravnem okolju, ki jo je izvajal 3. 12. 2016 v smeri proti gorskemu vrhu Vrtača, Območje Karavank (gorski travnik, melišče, planinska pot),« je zapisano v dokumentu inšpekcije.

31. decembra sem zlezla pod odejo deset čez deset, v želji, da si že stopetič ogledam film Sam doma. Na srečo sem zaspala in se prebudila v letu 2017.


Milena Miklavčič, zapisovalka čisto vsakdanjih zgodb, zdravo kmečko dekle, ljubiteljica drobnjakovih štrukljev z rozinami. Piše tudi svoj blog Jutri 2052 in ima svojo spletno stran milenamiklavcic.com.

DELITE
Pomakni se na vrh