milena_miklavcic_petpredpeto

“Bodi strgan, bodi moderen”

Odraščala sem v času, ko je bilo res marsikaj drugače.

Med drugim smo bili skromno, za današnje pojmovanje celo zelo revno oblečeni. Ne, ne, lepo prosim, nikar ne zavihajte nosu in nikar ne recite, poglej jo, nam bo spet nekaj pokroviteljsko očitala?

Verjemite, zgolj obujam spomine – brez moraliziranja!

Že kot majhna punčka sem se naučila šivati luknje v nogavicah, volnenih jopicah, spodnjem perilu. Če je bilo oblačilo zašito, to ni bila sramota, je pa bila sramota, če smo hodili naokoli raztrgani in zanemarjeni. Zlasti je to veljalo za dekleta.

“Noben fant te ne bo maral, če bodo imele žabe luknjo, vsem na očeh!” je bila stroga babica Francka, ko je zapičila svoje sokolje oči vame. Zob časa se je zaradi številnih pranj zažrl tudi v čipkaste zavese, prtiček, ki je zakrival komodo ali v rute za ”vsakdan”, s katerimi si je zakrivala lase, da je niso motili pri delu. Šivanka in sukanec sta delala čudeže! Ste že slišali za fingrat (naprstnik)? Verjamem, da ne.

Naj dvignejo roko tisti, ki imajo doma pribor za šivanje!

Babičina misel, da z raztrganimi oblačili žalimo svoje dostojanstvo, hkrati pa se nespoštljivo vedemo do drugih, je obtičala v moji glavi. Na srečo se ”prebudi” le sem in tja, toliko, da mi dela preglavice.

Babica je že dolgo pokojna, časi so se v zadnjih petdesetih letih korenito spremenili.

Mladi so ušli z vajeti, starejšim se upirajo tudi z različnimi protesti.

Se spomnite, bilo je v osemdesetih, ko si je Samanta Fox, menda med nastopom, strgala hlače? Je bila kriva njena bolj polna postava, ali je bil po sredi kakšen piar, je vprašanje za milijon dolarjev. Že naslednji dan si je na tisoče najstnic na istem mestu strgalo kavbojke.

Nastopila je nova strgana era! se spominja Oto Nemanič.

Trend, ”bodi strgan, bodi moderen” ima danes na milijone posnemovalcev. Brez slabe vesti odštevamo na tisoče evrov za en sam strgan kos oblačila v želji, da bi bili čim bolj ”in”!

Po drugi strani, kar je skregano z logiko, na leto zavržemo okoli 26.000 ton oblačil oziroma slabih 13 kilogramov na prebivalca. Drugod v Evropi so skromnejši; njihovo povprečje znaša ”le” 11 kilogramov na prebivalca.

Čeprav živimo v državi, v kateri je, vsaj statistično, 12 % prebivalcev (243.000) pod pragom revščine, za nova oblačila v povprečju odštejemo več kot petsto evrov na leto. Se na račun polnih omar odpovedujemo nujnim življenjskim potrebščinam? Bog si ga vedi.

Še huje: recikliramo (ponovno uporabimo) manj kot odstotek tekstilnih odpadkov. Zanimivo je, da si z menjavo otroških oblačil ne delamo sivih las. Zablokiramo pa, ko gre za ”odrasla” oblačila. Menjava slednjih še zmeraj sodi v kategorijo sramot, ki si se jih spodoben državljan skoraj ne sme privoščiti.

Strgana oblačila so, poleg Foxove, v zgodnjih osemdesetih nosili še Madonna, Jon Bon Jovi, Michael Jackson in številni drugi. Na začetku so si jih raztrgavali sami, kasneje je strgano idejo kot sveže žemljice pograbila modna industrija.

Punkovci so se z njimi upirali potrošništvu. Johnny Rotten iz Sex Pistols je na ta način manifestiral proti togi konservativni vladi Margaret Thatcher.

Ne da bi vedeli točno kdaj, se je ”punk anti-moda” sprevrgla v ”grunge” (nemoda). Mladina je začela ta ”grunge” posnemati in oboževati! Na ulicah je bilo vedno več ohlapnih in strganih kavbojk, flanelastih srajc ter volnenih pendletonov, prevlečenih čez majice. Biti drugačen, četudi strgan, je postal trend tistih, ki niso hoteli odrasti.

Na Wikipediji berem, da so prvi val strganih kavbojk spremljali tudi pankerske verige, neti, pasje ovratnice, bulerji, stari vojaški čevlji, priponke, majice s “čudnimi” slikami in napisi, usnjene jakne, na katere so slogane in imena najljubših skupin pisali kar z edigsom. Ti, ki so oboževali to zvrst mode, so se takrat zbirali v discu Študent, kasneje v Leninovem parku, na Kersnikovi 4 in seveda v najrazličnejših lokalih: Pod Skalco, v Riu, Medexu, Unionu … Zaradi obleke in včasih tudi nasilniškega obnašanja so bili marsikje nezaželeni in tudi preganjani s strani policije. Te prve raztrgane majice so krasile tudi različne psovke, npr: Fuck Off!, Piss Off!, Odjebi!

Ne le strgana oblačila tudi obnašanje je bilo del življenjskega stila panksov. Pogojeno je bilo s sistemom vrednot in družbenim položajem, ki ga je imela mladina v naši družbi. Ničesar ni bilo, za kar bi se jim bilo vredno potruditi. Vse je bilo ‘brez veze’.

Mladim po letih in po srcu, ki se danes oblačijo v strgana oblačila, v resnici ni mar, kako se je ”grunge” moda začela.

Ali kot je na FB napisala Anita S.: ”Če so moderne luknje v kavbojkah, jih bom kupila, če bo moderno pavje pero, zataknjeno v rit, bom tvegala tudi to.”

“Kako je pa vaša generacija protestirala? ” me je vprašal vnuk, ki me ima za ”staro kot zemlja”.

“Žvečili smo čikgumije in iz njih delali velikanske balone!” sem mu odgovorila.

“Babi, ti nisi resna!” je ves zgrožen zavil z očmi in se potrkal po čelu.


Milena Miklavčič, zapisovalka čisto vsakdanjih zgodb, zdravo kmečko dekle, ljubiteljica drobnjakovih štrukljev z rozinami. Piše tudi svoj blog Jutri 2052 in ima svojo spletno stran milenamiklavcic.com.

DELITE
Pomakni se na vrh