Rt Kamenjak

Rt Kamenjak

Rt Kamenjak sem obiskala že neštetokrat. Vsakič znova ga gledam z drugačnimi očmi in vsakič znova me navdušuje.

V najstniških in študentskih letih smo s prijatelji Kamenjak obiskovali zaradi adrenalina. Kar nas je pritegnilo, je bilo predvsem skakanje iz skal na Rtu Kamnjak. Tam smo merili pogum, kdo si upa skočiti iz višje skale. Kot se za dekle spodobi, sem vedno skočila na noge in z zamašenim nosom. (Zdaj, ko imam otroke, si verjetno sploh ne bi več upala skočiti – ali pač?) Drugi kotički nas sploh niso zanimali. Mogoče malo bar Safari, kjer smo si poleg Sangrie privoščili še hrčkanje na enem izmed igral za otroke in očitno tudi odrasle.

Potem sem na Kamenjak za nekaj let pozabila. Z možem sva dobila enega dojenčka, čez dve leti drugega. Potem sta fanta pričela govoriti in gledati knjige in risanke in tematika je bila vedno ista. Dinozavri. Starejši sin Rožle me je naučil vse o dinozavrih. Pred tem očitno pojma nisem imela o teh veličastnih živalih. Ker smo bili kar naenkrat nad dinozavri navdušeni vsi v družini, nas je oči presenetil in nas poleti peljal kam drugam, kot na dinozavrovo pot na Kamenjak. Čakalo nas je dobre pol ure sprehoda po učni poti. Na poti smo našli nekaj kipov amonitov in dinozavrov, pa tudi učne table so postavljene, da smo lahko preverili, če morda obstaja še kaj, kar o dinozavrih ne vemo. Pot se je končala na obali, kjer smo na strmi kamniti plošči zagledali fosilne odtise dinozavrovih stopinj. Sin me je poučil, da so se stopinje dinozavrov ohranile več milijonov let.

Letos smo na hitro stopinje pokazali še našemu skoraj 3-letniku. Pravega navdušenja še ni pokazal. Verjamem, da bo še malo zrastel in bom spet lahko obnovila svoje znanje o dinozavrih – jupi (smeh). Smo pa zato letos “odkrili” novo plažo z mivko, pravzaprav so nam jo predstavili prijatelji, ki imajo 3 dekleta. Presenečeno smo ugotovili, da smo se oboji starši dobro odpočili in tudi zadremali, saj dela z otroki praktično ni bilo – preveč so imeli dela z gradnjo gradov in kopanjem predorov po mivki. No ja – če si predstavljate tri punce in tri fante na kupu –  tistih par sporov z mivko v laseh smo mimogrede rešili (smeh).

Za popoln zaključek dneva smo preizkusili vsa igrala v Safari baru in se na veliki gugalnici poslovili od Rta Kamenjak.

Komaj čakam, da v naslednjih letih preizkusim še, ali si še upam skočiti z visokih skal, ali pa da se na Kamenjak odpravimo s kolesi, ali pa da si mogoče izposodimo kajake in ga preveslamo, ali pa da Kamenjak obiščemo izven sezone ali pa, ali pa …

DELITE
Pomakni se na vrh