milena_miklavcic_petpredpeto

KOLUMNA: Premalo se pogovarjamo in preveč pometamo pod preprogo

Včeraj sem se pogovarjala z eno od novinark. Pisala je članek o moških ”predatorjih”, pa jo je zanimalo, če so le-ti obstajali tudi v tako imenovanih starih časih.

Seveda so! Še več; takrat so bili sami po sebi umevni, legitimni. Družba, kot takšna, je bila celo prepričana, da so pametnejši od žensk, da več vedo. Še v moji generaciji obstajajo ženske, ki nimajo lastnega mnenja, za vsako malenkost potrebujejo moževo, očetovo, bratovo ali sinovo.

Kdo je bil v družbi pomembnejši, smo lahko začutili že skozi verbalno komunikacijo; moški so se med seboj pogovarjali (možvali) ženske so – čvekale.

Ko beremo literaturo starejših letnikov, pogosto naletimo na izraz: Moški si je žensko vzel. To je pomenilo, da je bila ona tam nekje v nekakšnem čakanju in v pripravljenosti, prepričana, da mora moški narediti prvi korak – ona nikoli. Ker če bi ga, bi jo imel za lahko. Podobno menda še danes razmišlja okoli 80 % žensk. Tudi v Sloveniji.

Komu bi se pa potožila, četudi si jo je moški vzel pol ure po porodu? Nikomur. Komu bi se potožila, če jo je moški posiljeval, izrabljal? Nikomur. Tako je pač ”moralo” biti. Ženske so bile moškemu na voljo zato, ker je to od njih ”pričakovala” patriarhalna družba.

Tiste, ki si je še niso izbile iz podzavesti, mu enako pokorno služijo še danes. Koliko je danes žensk, ki si včasih želijo le toplega objema, pa božanja, pa poljuba? Pa si tega ne upajo reči …

Koliko je žensk, še danes, ki zaradi molka, ki jim tiči v podzavesti, nikoli ne doživijo orgazma?

Raje trpijo.

V večini primerov (izjeme so zmeraj prisotne) je v teh starih časih žensko telo ”služilo” kot nekakšna vstopnica v poročni stan. Če so se ženske prepustile moškemu pred poroko, tudi takšnih je bilo precej, so se mu zato, ker so upale, da se bo z njimi kasneje poročil. Užitki, ki bi jih njihovo telo lahko dajalo tudi njim, so bili na predzadnjem mestu.

Pa je danes kaj bolje?

Na eni strani imamo polno leporečja, na drugi strani pa kruto realnost.

Nekdanja poslanka Violeta Tomić je na FB objavila zapis o prijateljičini hčerki. Pred petimi (!) leti je na valeti doživela brutalno posilstvo. Primer se že leta vleče na sodišču (vir). Tresla se je gora, rodila se je miš. In ne prvič in verjetno tudi ne zadnjič.

Seveda so se pogledi na vlogo ženske (njenega telesa) do danes, vsaj na videz, drastično spremenili! Žal, žal, žal, priznamo ali ne, je postalo telo tudi neke vrste ”plačilno sredstvo”. Nekakšen daj-dam.

Ko sem se po spletu zanimivih okoliščin srečala z deklico, stara je bila okoli 13 let in mi je mirno, brez zadrege pripovedovala, da se ”daje” moškim za vsega 30 evrov, ker želi imeti to pa to in še to, ponoči nisem mogla spati. Deklica ni bila del nekakšnega ”socialnega dna”, bila je pridna učenka, inteligentna, zanimiva, po drugi strani pa si je želela imeti vseh tisoč stvari, ki so jih imele tudi sošolke in prijateljice.

Ko mi je prijazen, na videz miren, urejen, za povrh pa zelo prijeten sogovornik razlagal, kako se je kot študent spentljal s svojim profesorjem, ki mu je potem utiral pot v akademske vode, sem ga na koncu pogovora vprašala, če ga kaj ”peče” vest. Začudeno me je pogledal in vprašal: ”Zakaj? Vsi, če le lahko, to počnejo!”.

Svojo zgodbo mi je povedala tudi ženska, ki je v času gospodarske krize pred cca. 13 leti, dala svojemu posojilodajalcu. Z možem sta imela uspešno podjetje, a bi brez svežega denarja preprosto propadlo. Da je jima posojilodajalec odpisal dolg, mu je morala biti na razpolago več kot eno leto.

”Daj-dam” je obilo prisoten pri vzponu po karierni lestvici, recimo. Tudi, ko sem se pogovarjala z nekaterimi geji, so me njihove zgodbe marsikdaj zelo prizemljile.

Veste, ko postane spolnost tržno blago, tako, kot se to dogaja danes, potem je vrag vzel šalo. Ko pa že najstniki spoznajo, da imajo lahko od njega koristi, pa sploh!

Zakaj mati zamiži in gleda stran, ko partner spolno zlorablja njeno hčer ali sin?

Samo zaradi koristi.

Zakaj so mediji – polni golih žensk in ”tržno naravnanih” razmišljanj o seksu?
Zaradi koristi!

Zakaj so danes celo mladinski filmi prepleteni s spolnostjo, kjer gredo ”do konca”?
Zaradi koristi, kdo ve, kakšne pedofilske misli se pletejo producentom po glavi!

Zakaj je danes afera ”predator” zavita v tančice skrivnosti?
Zaradi koristi.

Sanja se nam ne, koliko teh ”koristi” poganja tudi družbo, v kateri živimo. V mojih treh knjigah Ogenj Rit Kače niso za igrače, kako pomenljiv naslov, ne manjka takšnih zgodb! O podobnih izkušnjah, kot so te, ki danes polnijo družabna omrežja ter nekatere medije, so mi pripovedovali že pred leti. Pa smo spet tam, o čemer govorim ves čas: premalo se pogovarjamo in preveč pometamo pod preprogo!

Še huje; včasih imam celo občutek, da se iz časov, ki jim rečemo ”nekoč” pa do danes, ni dosti spremenilo. Zamenjal se je, bolj kot ne, le celofan z nekaj niansami.

Nekoč so bile zelo mlade ženske prisiljene na poroko, danes pa družba gleda stran, ko jih je tok dogajanj naplavil v naročja predatorjev.

Ne boste me prepričali, da tisti pomembneži, ki so se z njimi fotografirali, niso vedeli, kaj so le-ti počeli, ko so odšli v zloglasno Tivolsko 44.


Milena Miklavčič, zapisovalka čisto vsakdanjih zgodb, zdravo kmečko dekle, ljubiteljica drobnjakovih štrukljev z rozinami. Piše tudi svoj blog Jutri 2052 in ima svojo spletno stran milenamiklavcic.com.

DELITE
Pomakni se na vrh