SLEDI KORAKOV: Konrad Pižorn Kondi, naš Švejk

Posneti življenjsko zgodbo Konrada Pižorna, ki mu skrajšano rečemo Kondi, je svojevrstna nagrada. Kramljati z enim naših najžlahtnejših dramskih igralcev, ki so mu vloge, kot je vojak Švejk pisane na kožo, je namreč nadvse prijetno doživetje. Je nadvse iskrivi mož, ki bi šel lahko po očetovih poteh električarja ali po maminih in se posvetil medicini, a se je raje odločil za tretjo pot, pot dramskega igralca. Bingo!

Nase je opozoril že v času študija, kasneje v humoristični nanizanki TV Dober dan, meni pa je ostal v spominu kot nepozabni dobri vojak Švejk. Ta lik mu je tako pisan na kožo, da sem skoraj prepričan, da reinkarnacija ni neko govorjenje tja v tri dni, ali pa je avtor Švejka Jaroslav Hašek videl naprej, v čas Konrada Pižorna. Slišali boste, kaj o tem meni Kondi, pa tudi, ali ima njegov priimek, ki ni ravno pogost, kakšno povezavo s tistimi, ki so zasnovali francoski avtomobilsko znamko Peugeot, skrajšano Pižo.

V zgodbi nam Kondi ni razkril svojih kart le na področju kulture, ampak je marsikaj zanimivega povedal o svoji ne prav uspeli podjetniški poti gostinca, kakšno krepko pa je povedal tudi na račun politike, zato bi si moral zdajšnji poslanec in nekdanji tržiški župan Borut Sajovic to oddajo nujno pogledati. Tudi ta zdajšnji smeh politike, ki ga tako radi kažejo, se mu zdi bolj posmeh.

Kondi nam je razkril tudi, kako je prestal operacijo na odrtem srcu. Bolnic je vajen, tako kot obiskov bolnih na domu njegove družine. Mama je bila, kot smo omenili, medicinska sestra. Če je ni bilo doma, je kakšnega bolnika oskrbel kar sam in je kasneje od mame slišal kakšno krepko. “Ampak vsi so preživeli,” hudomušno pove. Omenil je tudi zgodbo očeta, ki je rad pogledal v kozarec in se posledično srečal z znamenitim Janezom Rugljem. Medtem, ko njegov oče ni bil najbolj navdušen, da bo njegov sin postal dramski igralec, ker je menil, da so tam le “kurbe” in pijanci, ga je mama podpirala in zadela na loteriji. No, tudi vsi mi, ki spremljamo njegovo delo. Nenazadnje se je Kondi podpisal kar pod sto dvajset predstav, odigral kar sto desetkrat odigral glavno vlogo in prejel nekaj laskavih nagrad. Pogosto je bil deležen tudi množičnega aplavdiranja, ko je nastopal v predstavah Poletnega gledališča Studenec. Tudi mojega, ko sem ga spremljal v vlogi Švejka.

Več pa vam ne zaupam, ker sicer si ne boste ogledali oddajo, kar bi bil velik greh. Pa če verjamete ali ne v Boga.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh