milena_miklavcic_petpredpeto

KOLUMNA: Nasveti

Ko smo bili še otroci, smo tudi mi, ki smo danes že ”stari”, od odraslih kar naprej dobivali nasvete.

Spominjam se, kako so mi šli na živce! Sicer pravijo, da so ti nujen del v procesu odraščanja, a ko si najstnik – tudi še kasneje – tega ne verjameš! Nasveti so, hočemo ali ne, del ”krotenja”, ko svoje potomce poskušamo obdržati na tisti poti skozi življenje, ki vsaj mičkeno jamči, da za prvim, nepreglednim ovinkom, ne bodo zgrmeli v prepad.

Njim in nam se oddahne, ko odrastejo in kar sami, na vsakem koraku spoznavajo, da je bisaga s težavami, ki si jo oprtajo, veliko lažja, če imajo pri roki kakšen dober nasvet, s katerim si lahko pomagajo.

Minejo leta, ustvarimo si družino …

In, kaj se zgodi? Zgodba iz otroštva se ponovi: tudi njihovi lastni otroci so obilo deležni nasvetov! In potem še vnuki in pravnuki. Točno tistih nasvetov, ki jih sami nismo marali! Parodija, da dol padeš, kajne?

Četudi se otroci (mladi) jezijo, češ, pa dajte nam že mir, ne nakladajte, utihnite, dovolj smo pametni brez vas, kakšna beseda odraslih vendarle pade na plodna tla.

Ko sem bila še otrok, mi je šlo na živce nabiralništvo in ”pridige”, kako zdrave so borovnice, in kako čist je zrak v gozdu, kjer sem jih morala nabirati.

Danes, ne le, da tem besedam verjamem, obilo jih tudi prakticiram. Medtem ko nabiram borovnice, brusnice, maline, jagode … se budijo spomini na dogodke iz mladosti. Pa ne le na mir, tišino in svež zrak v gozdu, tudi na načine, kako smo gozdne sadeže potem predelovali v sok in marmelado.

Včasih so odrasli rekli, da delo krepi človeka. Zato je bil največji greh, če smo otroci pohajkovali in se predajali dolgčasu. A glej ga, vraga! Odrasli so tudi trdili: ”Uči se, da ti ne bo treba delati.” Ni bilo logike.

Stara mama je imela težave s prebavo in pogosto je kakšnega izpustila. Ko smo začeli vihati nosove, je dvignila glavo in rekla: ”Kdor prdi, dolgo živi.” Njen moto sodi med tiste, ki so preživeli, in bi ga težko našli med sodobnimi, uporabnimi nasveti.

Včasih so rekli, da je denar sveta vladar. Hkrati pa smo poslušali, da ”denar pokvari slehernega človeka”. Kaj je prav?!

Učili so nas, da takrat, ko odrasli govorijo, otroci naj molčijo. Hkrati pa tudi, da je bolje, da smo tiho, ker imajo pravice do besede tisti, ki  mislijo, da so bolj pametni od nas.

Kam je pripeljal ta nasvet, se lahko prepričamo sami. Za pet minut je treba prisluhniti nebulozam iz Državnega zbora!

V času moje mladosti so ženske trdile, da ”moškega ni dobro imeti preveč rad.” Raje manj, kot preveč. Menile so, da ženska, ki preveč ljubi, naredi največ napak.

Veliko so uporabljali tudi pregovore: brez dela, ni jela. Zato smo pa šli kdaj tudi lačni spat.

Meni je največkrat prišel prav nasvet, naj bom pozorna na ”obnašanje človeka, ki je potisnjen ob zid”. Menda zato, ker ga v takšnih trenutkih najbolje spoznamo. Recimo, da so imeli še kako prav!

”Pazi, s kom se družiš!” Tudi ta stavek sem slišala neštetokrat. Sprva sem bila prepričana, da je nasvet čisto brez zveze, z leti in izkušnjami, pa sem menila drugače. Okolje, sploh pa ljudje, marsikoga zelo spremenijo.

Tone je dejal: ”Sam sem iz rodu učiteljev. Izredno rad pridigam. Česar me je večkrat sram. Se trudim poboljšati. Največkrat mi pride na misel nasvet znanca – malo starejšega od mene,ki je rekel: ”Nikoli ne zamudi priložnosti, da si tiho in ne komentiraš. Je tudi res, da so nasveti najboljša valuta, saj ne stanejo nič, včasih pa tudi ne koristijo.”

Mirjana: «Moja mama pravi: ”Če ne moreš pomagati, potem vsaj ne škodi.” Tega se držim.«

»Odrasel sin pravi, da je od vse moje vzgoje največ vreden stavek: ”Življenje ni pošteno.” To sem mu rekla, ko je bil kot najstnik razočaran nad šolo in poštenostjo učiteljev.«

Oto pa trdi: ”Pomembno je ločiti dobronamerne nasvete, pridobljene z izkušnjami od neuporabnih nasvetov, ki jih radi dajejo zavistneži in vsevedni nakladači.”

Nasvet, ki lahko služi tudi kot zadnja pika v tej zgodbi.


Milena Miklavčič, zapisovalka čisto vsakdanjih zgodb, zdravo kmečko dekle, ljubiteljica drobnjakovih štrukljev z rozinami. Piše tudi svoj blog Jutri 2052 in ima svojo spletno stran milenamiklavcic.com.

DELITE
Pomakni se na vrh