Domovina 33: Aleks Rutar – Neučinkovita država ga je pognala v tujino

Aleks Rutar: Neučinkovita država ga je pognala v tujino

Ker se bliža 8. februar, slovenski kulturni praznik, smo se pogovarjali za Aleksom Rutarjem, enim najboljših izdelovalcev diatoničnih harmonik – frajtonaric. Frajtonarica je zaščitni znak slovenske narodnozabavne glasbe in pomemben del slovenske kulture. V pogovoru je med drugim povedal, kako je z izdelavo harmonik začel njegov oče, kako so se borili s ponarejevalci “rutarc” in kako so se preselili na Koroško, v hišo znane družine Rutar.

Vroča tema Domovine 33: pišemo o prevzemu stranke Zelenih dejanj s strani Roberta Goloba, ki je vse po vrsti označil za fašiste in pravi, da z njimi ne bo sodeloval. Na drugi strani pa je gibanja Povežimo Slovenijo odprto za sodelovanje z vsemi. Dogajanje komentirata tudi urednika Tino Mamić in Rok Čakš. Boris Oblak je na to temo narisal odlično karikaturo, Gregor Čušin pa napisal odlično zgodbo ob sliki Prodajalec golobov.

Trgovec z elektriko Robert Golob je prevzel stranko, ki so jo pripravili zanj. Strici iz ozadja namreč. Zaradi njih je moral obljubiti, da po volitvah s fašisti ne bo sodeloval. Če bi se dosledno držal svoje definicije fašizma, ne bi mogel sodelovati z nikomer.

Pišemo tudi o poskusih žensk, da bi vstopile v semenišča v ZDA, v komentarju izpostavljamo še en vidik iniciative Glas ljudstva, o podražitvah energentov in ukrepih vlade, o situaciji na Poljskem in v Ukrajini, o prodaji hotelov Sava ter o zimskih olimpijskih igrah.

Cerkvene teme: Škof Peter Štumpf se je odzval na besede Janeza Cerarja, ki jih je slednji izrekel na nedavni novinarski konferenci Zavoda Dovolj.je. O lekcijah cerkvene statistika piše Tadeja Kreč.

Ne spreglejte Tazadnje, kjer pišemo o novem pogoju PVC.

V “iskrenih vsebinah” preberite: Lucija Čakš razmišlja o lepotnih idealih v kolumni “Vau, kako si suha!”, Zakaj nam pes sledi na stranišče?, Kdaj se odločiti za individualno in kdaj za zakonsko terapijo, Od prve do zadnje menstruacije, Medicinska sestra po diskriminaciji zaradi nošenja križca dobila tožbo proti bolnišnici. Vodja programov pri Zavodu Iskreni Urška Petač, se zahvaljuje vsem donatorjem, ki so darovali v decembrski donatorski akciji.

S Selmo Bizjak boste tokrat pripravljali pico – če bi se ji radi pridružili, se naročite.

Vse to in še veliko drugih ekskluzivnih vsebin najdete v novi številki tednika Domovina, ki izide v četrtek, 3. februarja. 68 barvnih strani vas na policah prodajaln časopisov čaka, da jih prelistate. Opozarjamo sicer, da je Domovina v prenekateri prodajali varno »skrita« na nevidnih mestih.

Naročila pa tudi na spletu: www.iskreni.net/trgovina/naroci-se

Celoletna naročnina stane 129 evrov, v prosti prodaji pa je cena ene številke 3,10 evra.

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada stalno raste.

DELITE
Pomakni se na vrh