Dovršenost izpod prstov virtuozinje Marthe Argerich

Na 69. Ljubljana Festivalu je 15. julija v Cankarjevem domu nastopila ena najboljših in najbolj spoštovanih pianistk Martha Argerich. Spremljal jo je Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko maestra Charlesa Dutoita, ki je z Beethovnovo 9. simfonijo in 3. klavirskim koncertom otvoril lanski poletni festival.

Rdeča nit četrtkovega koncerta so bila ruska dela z začetka 20. stoletja. V izvedbi Marthe Argerich je zazvenel Koncert za klavir in orkester št. 3 v C-duru Sergeja Prokofjeva, ki ga odlikuje harmonska živahnost, začinjena s humorjem in ironijo zaradi česar se je delo uvrstilo ob bok najbolj priljubljenih klavirskih koncertov, kot sta klavirska koncerta Čajkovskega in Rahmaninova. Orkester Slovenske filharmonije, ki je rezidenčni orkester Festivala Ljubljana 2021, je pod Dutoitovim vodstvom zaigral še dve vrhunski mojstrovini iz opusa Igorja Stravinskega – kratki, briljantni in zvočno učinkoviti Ognjemet, ki je utrdil skladateljski ugled Stravinskega, ter glasbo iz baleta Pomladno obredje, ki velja za eno najbolj vplivnih del 20. stoletja. V obeh skladbah je Stravinski z glasbo raziskoval tako človeško prvinskost kot tudi prvobitnost narave in to ponazoril z rituali poganske Rusije.

Martha Argerich je že v otroštvu veljala za čudežno deklico, danes pa je prejemnica številnih najprestižnejših nagrad. Po selitvi iz rodne Argentine se je izobraževala v Londonu, na Dunaju in v Švici ter že leta 1965 osvojila prvo mesto na znamenitem Chopinovem tekmovanju v Varšavi. Njen repertoar obsega dela od Bacha do Šostakoviča, v sodelovanju z vrhunskimi orkestri pa je redna gostja najprestižnejših koncertnih hiš in festivalov po vsem svetu; pogosto nastopa s prijatelji, kot so Daniel Barenboim, Miša Majski in Ivry Gitlis. Ponaša se tudi z zavidljivo diskografijo, snemala je za največje glasbene založbe, kot so EMI, Sony, Philips, Teldec, DGG, med drugim je z violinistom Gidonom Kremerjem in slovensko flavtistko Ireno Grafenauer posnela Živalski karneval C. Saint-Saënsa. Prav tako je ustanoviteljica mednarodnega klavirskega tekmovanja in festivala Marthe Argerich v Buenos Airesu ter umetniška vodja festivala Beppu na Japonskem.

Maestro Dutoit je prejemnik enega najvišjih priznanj klasične glasbe – Zlate medalje Kraljevega filharmoničnega društva, trenutno pa je glavni gostujoči šef dirigent v Filharmoniji v Sankt Peterburgu in sopredsednik MISA Festivala v Šanghaju. V svoji dolgoletni karieri je sodeloval z vodilnimi orkestri svetovnih mest, kot so Chicago, New York, Los Angeles, London, Berlin, Pariz, München in Moskva.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

DELITE
Pomakni se na vrh