MORDA NISTE VEDELI: 11. zasavski humanitarni tek bo potekal na prenovljeni atletski stezi v Hrastniku

V teh predprazničnih dneh se je veliko govorilo in pisalo, kdo vse so prenavljali atletsko stezo v Športnem parku Hrastnik, kjer bo potekal 11. zasavski humanitarni tek. Na vsa vprašanja nam je odgovoril Miha Mirt, direktor Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik. Dolga leta poprej smo omenjeni zavod poznali pod imenom KRC (Kulturno rekreacijski center). Miha nam je povedal, kako poteka prenova atletske steze, ki je dobila tartansko prevleko, kako se je investicija financirala in tudi, kaj upajo, da jim bo uspelo v naslednjih letih še prenoviti. “Občina je v investicijo vložila 256 tisoč evrov in občinskega proračuna, na razpisu Fundacije za šport smo pridobili dobrih 49 tisoč in okrog 23 tisoč evrov še na razpisu šolskega ministrstva.” Povedal nam je tudi, katere dejavnosti izvajajo prek javnega zavoda, za katere športne površine skrbijo in tudi, kako deluje njihov pokriti bazen.

V zadnjem delu pogovora pa smo par besed spregovorili še o tem, kako bo v petek, 13. maja med 8. in 20. uro potekal tradicionalni 11. zasavski humanitarni tek. “Datum sovpada tudi z uradnim odprtjem prenovljen atletske steze. Seveda bomo poskrbeli za ustrezno promocijo in par spremljajočih športno-kulturnih prireditev. Notranja steza pa bo rezervirana zate in za Sabino, ki bosta na ta dan tekla 11 ur,” še pove Miha Mirt, ki je obljubil, da bo tudi sam odtekel krog ali dva in daroval kakšen evro za namen.

Ravno o tem pa je govorila naša druga sogovornica, Lavra Izgoršek, sekretarka Društva prijateljev mladine Trbovlje, ki je zraven od prvega do tega 11. zasavskega humanitarnega teka. Že pred prvim sta kakšnega soorganizirala skupaj z Mitjem Duhom, nakar sem se jima pridružil avtor te oddaje in kmalu zatem še Sabina Karaman iz Hrastnika. Verjetno ste že opazili, da je ravno v času našega snemanja potekalo barvanje tartanske podlage. “V vseh teh letih se je izvedlo “en kup fajnih” humanitarnih akcij. Vedno smo se skupaj odločali komu in na kakšen način pomagati. Ali so bile to potrebe otrok do zdravljenja, ali pomoč družinam v stiski, pomoč invalidom. Na ta način smo pomagali otrokom, odraslim in institucijam,” nam je še povedala in dodala, da je bilo doslej zbranih okrog 40 tisoč evrov. Tudi za 11. zasavski humanitarni tek je bilo doslej zbranih že več kot 2 tisoč evrov. Nekaj so darovala podjetja, občine, veliko denarja pa se je nabralo v škatlah, ki so nameščene v nekaterih slaščičarnah, cvetličarnah, barih in drugih salonih po Zasavju. Največ pa se pričakuje na dan teka, ko vsak, ki se pridruži 11-urnem teku, prostovoljno daruje nekaj evrov, kar pridno beležijo in zapisujejo prostovoljci. Lavra je povedala tudi, da se bo do nekaj denarja, ki bo šel v celoti za humanitarni namen 11. teka, nabralo tudi prek srečelova. Srečke bo mogoče kupiti, vse so dobitne, po prvomajskih praznikih na zasavskih tržnicah in tudi na samem teku, v kolikor ne bodo že prej pošle. Na koncu je povedala še, da je vesela, da se bo desetih tekih, ki so potekali v Trbovljah, letos tek seli v Hrastnik. “To je bil tudi naš namen. Upam, da bomo kdaj tek izvedli tudi v Zagorju.”

Izrazila je tudi pričakovanje, da bo v Hrastniku na dan teka veliko obiskovalcev, ki bodo podarili kakšen evro za namen. Zdaj lahko povemo, da gre letos celotni izkupiček za Društvo onkoloških bolnikov – Skupini za samopomoč Trbovlje oziroma Zasavje. V ta namen smo pred kamero povabili tudi vodjo skupine Lidijo Hutar, ki se je pred leti tudi sama srečala z rakom. Tako kot častna pokroviteljica teka Tadeja Brankovič, pred leti ena najboljših biatlonk na svetu. Lidija nam je povedala, kako njihova skupina deluje, kdo vse se jim lahko pridruži in par besed tudi o tem, kako bodo zbrana humanitarna sredstva porabili. “Tudi sama sem imela raka dojke in kot vidite, po 27-tih letih sem še vedno tu. Z dobro voljo in veseljem do življenja lahko marsikaj premagamo,” nam pove o svoji izkušnji z rakom: “S tem, ko se ozdraviš, ni konec zdravljenja, kasneje moraš še sam poskrbeti za razne rekreativne dogodke, se odpraviti v zdravilišča, ki pa si ga marsikateri bolnik ne more privoščiti. Z zbranim denarjem želimo omogočiti kar največ našim članom eno ali dvodnevno razvajanje v enih izmed zdravilišč.” Srčno upam, da vas v petek, 13. maja med 8. in 20.uro v Športni park Log v Hrastniku pride čim več, kjer boste lahko rekreirali, prisluhnili kulturnemu in glasbenemu programu (tudi skupini The Eccentric) , bili na svečanem odprtju prenovljene atletske steze in za namen podarili kakšen evro. Tam bodo tudi Tadeja Brankovič, nekateri drugi vrhunski športniki, pa onkološki bolniki in boste lahko kakšno besedo spregovorili tudi z njimi.

Vljudno vabljeni k ogledu oddaje in seveda na samo humanitarno prireditev.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh