Morda niste vedeli: Kmetica leta 2020 in 2021, reportažna oddaja

Kmetica leta 2020 in 2021, reportažna oddaja

V Zagorju ob Savi je nedavno potekala svečana prireditev ob razglasitvi kmetice leta 2021. Še pred tem so podelili priznanje za kmetico leta za preteklo leto, ko zaradi epidemioloških razmer prireditve ni bilo. Tudi letos bi morala biti 15.oktobra, ko je svetovni dan kmetic, pa so ravno zaradi slabih epidemioloških razmer izvedli dober mesec prej.

Irena Ule, dolgoletna predsednica Zveze kmetic Slovenije nam je uvodoma povedala, kakšni so bili njeni prvi začetki pri Zvezi kmetic Slovenije, koliko časa že opravlja predsedniško delo, kako gleda na status kmetic v družbi, par besed je povedala o domači kmetiji, kjer živi in tudi kakšen je odnos države do kmetijske dejavnosti. “Kmetice smo veliko v zadnjih letih postorile, pridobile tudi na samozavesti, kajti vedeti je treba, da je bil v preteklosti slovenski kmet in tudi kmetice vedno ponižan, a je tiho delal in trmasto vztrajal na svoji zemlji. To se izboljšuje, vendar trenutni odziv politike in civilne družbe ni ravno na pravi poti,” nam je še povedala.

O pomenu kmečkih žena, brez katerih bi marsikatera kmetija zamrla, so spregovorili tudi Roman Žveglič, predsednik Kmetijske in gozdarske zbornice Slovenije, državni sekretar iz ministrstva za kmetijstvo, Anton Harej in zagorski župan Matjaž Švagan. Žveglič je med drugim dejal: “Naše kmetice so najmočnejši člen, tako na podeželju kot na kmetiji.” Švagan nam je povedal, da ima tudi sam vrt: “Imam vrt, ki pa seveda ni samooskrben. Je pa vseeno prijetno, ko sam odtrgaš ali izpuliš tisto, kar na njem zraste in več, da je domače.” Državni sekretar Harej pa je dejal: “Kmetice imajo neverjetno poslanstvo, tako pri vzgoji otrok, skrbi za starejše, da je doma vse na svojem mestu, nepogrešljive pa so tudi pri kmečkih opravilih.”

Pred kamero smo povabili tudi Kmetico leta za 2020, ki je je postala Marija Lamovšek iz Mirne vasi. “Ko sem jaz “gor rasla”, smo bili na kmetiji brez vode, brez elektrike…,” se spominja svojih mladih let: “Zdaj je drugače. Kmečkega življenja ne bi zamenjala za kaj drugega, niti svojega doma ne.” Kmetica leta 2021 pa je v konkurenci štirih kmetic postala Marija Škof, vinogradnica iz metliškega konca, ki je kljub prezgodnji smrti moža, ko je ostala sama z otrokoma, uspela obdržati in še nadgraditi dejavnost na svoji kmetiji. “Po smrti moža se je življenje obrnilo na glavo. A šli smo naprej,” je dejala in za konec pohvalila Zvezo kmetic, ki je zanjo povezovalna točka kmetic. “Vsa čast Ireni, da nas tako dolgo drži skupaj.” Več pa v reportaži.

DELITE
Pomakni se na vrh