Domovina 59: Rekordna inflacija

V novi – dvojni – številki tednika Domovina boste v Temi tedna brali o inflaciji, ki pesti tako ameriško kot evropska gospodarstva.

Blaž Čermelj pojasnjuje, zakaj se cene električne energije višajo, čeprav slovenske elektrarne na področju proizvodnih virov ne doživljajo bistvenih sprememb. Vendar je tudi elektrika tržno blago, njena cena pa je odvisna od razmer na svetovnih trgih. Poleg tega so zaradi suše trenutno slabe tudi hidrološke razmere.

Evropska centralna banka (ECB) je po dolgem obdobju izrazito ekspanzivne denarne politike zvišala svoje ključne obrestne mere za 0,5 odstotne točke. Depozitna obrestna mera tako prvič po letu 2014 ni več negativna, obdobje (pre)poceni denarja se končuje,” piše Jani Lovšin in nadaljuje, da je ECB z odločitvijo preprečila pretečo dolžniško krizo in poskrbela, da se je vrednost evra okrepila.

Pišemo tudi o odzivu zdravnikov, povezanih v portal zdravstvo.si, na vladno odločitev o ukinitvi novele zakona o javnem naročanju. “Menimo, da je vlada storila korak v napačno smer – v smer korupcije in dogovorne ekonomije dobaviteljev v slovenskem državnem zdravstvu. V kolikor obstaja pravna neskladnost, bi od vlade pričakovali ustrezno popravo in dopolnitev novele, nikakor pa ne njene ukinitve,” so zapisali.

Predstavljamo kandidatko za predsednico Republike Slovenije Nino Krajnik.Govorim o lažnem predstavljanju, kaj je to levo. Sama že leta poudarjam, da levica v kapitalizmu ne obstaja,” je med drugim povedala v intervjuju.

Pogovarjali smo se z britanskim poslovnežem in zastopnikom Slovenije pri Združenem kraljestvu v času osamosvajanja Keithom Milesom. “Če gledamo povsem faktično, je čas Janševih vlad običajno najbolj uspešen čas za Slovenijo. Dobra gospodarska rast, nizka brezposelnost, kljub temu pa se zdi, da Slovenci tega ne opazijo,” je povedal.

Julija in avgusta lahko Domovino najdete tudi na prodajnih mestih tiskovin na Hrvaškem, od Istre do Zadra. Avgustovski številki bosta samo dve, a bosta na stotih straneh.

Papež Frančišek zaključuje “spokorno romanje” v Kanado. O srečanju s staroselci in drugimi žrtvami krivic in zlorab, ki sta jih zagrešila država in kanadska Cerkev piše Andreja Barat.

Urban Šifrar razmišlja, da je eden izmed vzrokov za volilni poraz strank, ki so blizu katoliškim stališčem, v pomanjkanju organiziranja. Lahko bi se učili iz zgodovine: “Nekateri recepti za uspeh v demokratični ureditvi ostajajo enaki in rezultati katoliškega tabora niso nikdar padli z neba, ampak so zanje trdo delali – tudi stvari, ki jih danes od odgovornih voditeljev ne vidimo.”

Gabriel Kavčič v recenziji filma Kaj je ženska? piše o perečem problemu sodobne družbe – o prodiranju ideologije spolov v šolski in zdravstveni sistem ter njenih posledicah.

Vse to in še več v 59. številki Domovine, ki izide v četrtek, 4. avgusta. Številka je dvojna na 100 straneh. Naslednja številka bo izšla 18. avgusta.

Naročila pa tudi na spletu: https://www.iskreni.net/trgovina/domovina-narocnina/
Celoletna naročnina stane 129 € (v trafiki 148,80 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,10 €. Poletna cena celoletne digitalne naročnine: 58,80 € namesto 99 €!


Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

DELITE
Pomakni se na vrh