ZVEZA KMETIC SLOVENIJE: Pohod do Lovrenških jezer in kuhanje pohorskega lonca, 1. reportaža

Aktivno delovanje Zveze kmetic Slovenije (ZKS) je še kako pomembno za ozaveščanje, kako pomembno je kmetijska panoga, pa tudi za izboljšanje statusa kmetic. Slišali boste, katere vse aktivnosti skozi leto organizira ZKS s pomočjo posameznih društev kmetic, kako gledajo na delovanje slovenskih kmetij in tudi na prehransko krizo zaradi vojne v Ukrajini. Blatnik je opozorila: “V šoli bi moral biti večji poudarek, kako spoštovati zemljo, ne samo tako, da nekaj pridelaš, ampak, da ne delaš škode, ko greš na pohode, da pospraviš za sabo, kar se žal marsikje dogaja. Po gozdih in po travnikih.” Tega njenega nasveta ali opozorila smo se seveda pohodniki držali.

Nekatere naše sogovornice so predstavile tudi svojo kmetijsko dejavnost in opozorile tudi na prenizke odkupne cene. Ob spremljanju reportaže boste videli, kako je poteka pohod iz Rogle preko pohorskih planin in s koreninami poraslih gozdnih tleh do znamenitih Lovrenških jezer in ob koncu tudi, kako se kuha znameniti pohorski lonec.

Pred kamero pa smo poleg Irene Ule, predsednice ZKS, povabili tudi nekaj dosedanjih kmetic leta in drugih zanimivih sogovornic. Pred kamero smo povabili Andrejo Rubin, Jožico Gričnik, Mihaelo Blatnik, vodičko pohoda Štefko Gorenak, Sonjo Drnovšek, Olgo Grabnar, Jožico Lokošek, Karolino Črešnar, Danijelo Pavlič in že omenjeno Ireno Ule. Več pa v reportaži.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh