V zakulisju: Dobrodelni koncert za Dom starejših Hrastnik, reportaža

dobrodelni koncert

Kulturno umetniško društvo Veter je pred nekaj dnevi organiziralo dobrodelni koncert za Dom starejših Hrastnik. Vodja društva in tudi najprepoznavnejše ime legendarne skupine Veter Slobodan Filipovič je zagotovo gonilna sila prizadevanj za izgradnjo novega sodobnejšega doma starejših v Hrastniku, saj obstoječi ni bil zgrajen za potrebe starostnikov.

Glasbenik Zoran Polanc iz skupine Ping- Pong nam je med drugim povedal naslednje: “Vsak si želi jesen svojega življenja preživeti kar se da prijetno in starosti primerno. Tega pa zdajšnji dom ne omogoča, navkljub temu, da ga odgovorni lepo vzdržujejo, za kar si zaslužijo vse naše pohvale. Zato nam je v čast, da lahko sodelujemo na tem dobrodelnem koncertu.” Kar so povedali tudi še vsi drugi člani glasbenih skupin: Kr en Bend, Murni, Modre zvezde in skupna Veter. Slobodan nam je dejal, da srčno upa, da se bo nov dom resnično zgradil, kar ni le njegova želja, ampak želje mnogih Hrastničanov, ki so se podpisali pod peticijo za nov dom. Slišali boste tudi, kaj je zbranim povedal glasbenik Edvard Pap in direktor hrastniškega doma Drago Kopušar. “Dom je še vedno takšen, kot je bil pred letom, okolica je še vedno taka, sobe še vedno niso dovolj primerne za bivanje starostnikov, tisto kar je drugače na žalost je, da smo zaradi dveh viškov okužb, s katerima smo se soočili v domu, dobili nekaj izkušenj v soočenju s tem virusom oziroma pri preprečitvi ponovnega vnosa virusa v dom. Kar je še drugače je to, da so naši stanovalci v visokem deležu precepljeni (več kot 90%),” je poudaril in požel aplavz publike. Dejal je, da je aplavz na mestu, saj je tudi sam prepričan, da je cepljenje tisti ukrep, ki bo prispeval, da bodo epidemijo zmanjšali in obvarovali življenja stanovalcev v domu. Nam pa je povedal: “Zagotovila za izgradnjo novega doma so upam dovolj trdna, da bo dom do leta 2023 ali 2024 vendarle zgrajen.” Omenil je še, da je bilo po vdoru virusa v dom zelo težko in si niti predstavljati niso mogli, kako je to spremenilo življenje v domu. “Ko smo januarja letos znova dobili okužbo v dom, smo jo ravno zaradi visoke precepljenosti, takrat z le s prvim odmerkom, odnesli z blažjim potekom bolezni in hvala bogu, bilo je tudi manj umrlih.”

Zbranim je spregovoril tudi hrastniški župan Marko Funkl, ki je bil kritičen do tega, da država celih dvajset let ni poskrbela za izgradnjo domov za starejše. Povedal je, da v Hrastniku delajo vse, da do gradnje doma pride in da je zdaj na vrsti država. Nam pa je povedal. da verjame, da bodo v Hrastniku dobili enega najlepših domov za starejše. Pred našo kamero smo povabili tudi poslanca Državnega zbora, glasbenika in našega nekdanjega novinarskega kolega Primoža Siterja, ki je v času vnosa epidemijo kot prostovoljec spoznal naporno delo v domu starejših Hrastnik. “V domu sem bil z ekipo julija 2020, ko je bila epidemija na višku. Bili smo v skafandrih in videli, v kakšno situacijo so pahnjeni stanovalci in zaposleni, ki si zaslužijo vso pohvalo za opravljeno delo.” Dodal je še, da mu je nekaj prostovoljnih ur v domu dalo najboljši vpogled, kaj epidemija v domovih za starejše pomeni in da mora biti odslej prva točka delovanja države, izgradnja domov za starejše.

Igor Gošte

DELITE
Pomakni se na vrh